Vanhan talon remontointi vs uuden talon rakentaminen – kumpi kannattaa?

Oletko pohtinut, kannattaako remontoida vanha talo vai rakentaa kokonaan uusi? Tosiaankin, siinäpä vasta pulma! Moni on kysymyksen edessä silloin, kun kodinvaihto on ajankohtaista elämäntilanteen ja tilantarpeen muuttuessa. Seinäjokinen työnjohtajamme Eetu Periaho on kokenut kummatkin vaihtoehdot, ja molemmissa niissä on hyvä sekä huonot puolensa. Nyt hän kertoo, mitkä seikat painavat vaakakupeissa, kun vastakkain ovat uuden talona rakentaminen ja vanhan talon remontointi.

Vanhan talon remontointi, plussat ja miinukset

 

PLUSSAT


Kustannustehokkuus
Vanhan talon remontointi on usein edullisempaa kuin uuden rakentaminen. Erityisesti nykyisessä korkotilanteessa, jossa korot ovat laskusuhdanteessa, remontointi on kannattavaa.

– Korkomaailma tuo valoa tunnelin päähän, ja materiaalien hinnat ovat vakiintuneet uuteen normaaliin, Eetu kertoo.

Ekologisuus
Remontointi on ekologinen valinta, sillä se vähentää rakennusjätteen määrää ja säästää luonnonvaroja. Panostamalla esimerkiksi kylpyhuoneremontteihin tai rakenteiden korjauksiin, pidennät jo olemassa olevan talon käyttöikää ja pienennät hiilijalanjälkeäsi.

– Kun panostaa remontointiin, erityisesti kylpyhuoneiden ja rakenteiden osalta, se säästää myös ympäristöä ja on vastuullista asumista parhaimmillaan, Eetu hymyilee.

Asunnon arvonnousu
Remontointi voi nostaa asunnon arvoa merkittävästi. Hyvin hoidettu ja nykyaikaistettu koti on houkuttelevampi myös ostajille.

– Remontilla saa huomattavasti arvoa lisää. Remontoidun asunnon saa turvallisemmin mielin myös itse myytyä, Periaho lisää.

Lue myös: Miksi juuri nyt kannattaa remontoida? 5 hyvää syytä

VV-Kuivaus vesivahinko, vanhan talon remontointi


MIINUKSET

Riskirakenteet voivat yllättää
Vanhoissa taloissa voi olla riskirakenteita, kuten valesokkeleita tai vanhoja putkistoja, jotka vaativat perusteellista tarkistamista ja mahdollisesti kalliita korjauksia. 

– Vanhan talon ostajan on hyvä tiedostaa, että talosta voi löytyä riskirakenteita. Nämä on hyvä tarkistaa, Eetu varoittaa​.

– Oma ensimmäinen talo oli itsellä valesokkelitalo, mutta sen kanssa ei onneksi ollut ongelmia. Käytin kuntokartoittajaa taloa ostaessa sekä sitä myydessä, näin ei tule yllätyksiä, Eetu vinkkaa.

Sisäilmaongelmat
Esimerkiksi vanhojen rakennusten alapohjarakentee voivat tuoda yllätyksiä, kuten homeongelmia. Näiden korjaaminen tuo lisää kuluja remonttiin, mutta on ensiarvoisen tärkeää, jotta sisäilma pysyy terveellisenä. 

– Yllätykset sisäilman kanssa voi vaikuttaa remontin suunniteltuun laajuuteen sekä sen kestoon ja budjettiin. Remontoinnin kustannukset voivat nousta, jos rakenteissa ilmenee yllättäviä ongelmia, Periaho toteaa.

Remontin keskellä asuminen
Jos remontoidaan jo asuttua taloa, voi remontointi aiheuttaa haittaa asumiseen. Remontin keskellä asuminen voi olla stressaavaa, jos remontoidaan laajaa aluetta.

– Usein remontoitavat osat asunnosta pystytään rajaamaan ja suojaamaan niin, että kodissa voi yleensä asua myös remontin aikana, Periaho kertoo.

– Remontti on sitä laajempi ja tietysti kalliimpi, mitä kauemmin odottaa, Eetu huomauttaa. Jos esimerkiksi kosteus pääsee muhimaan rakenteissa, voi edessä olla suuri saneeraus.

Lue myös: 4 vinkkiä kylpyhuoneremontin suunnitteluun

Vanhan talon remontointi ja suojaus – alipaine pitää pölyt kurissa ja rajatulla alueella.

Uuden talon rakentaminen, plussat ja miinukset

PLUSSAT


Modernit ratkaisut
Uuden talon rakentamisessa voit hyödyntää moderneja rakennusmateriaaleja ja -tekniikoita, jotka parantavat energiatehokkuutta ja asumismukavuutta.

– Uuden talon rakennusprojektissa voit suunnitella talon täysin omien toiveidesi ja tarpeidesi mukaan. Asumisen viihtyisyys on se tärkein asia, elämä on mukavampaa omannäköisessä kodissa, Eetu toteaa.

– Toisaalta myös vanhaan taloon saa viihtyisyyttä, energiatehokkuutta ja modernia ilmettä kustannustehokkaasti remontoimalla. Viihtyisyyden lisääminen on myös remontoinnissa yksi tärkeimmistä asioista, Eetu muistuttaa.

Pienemmät kosteus- ja sisäilmaongelmien riskit
Uudet rakennukset täyttävät nykyiset rakennusmääräykset ja -standardit, mikä takaa paremman kestävyyden ja pidemmän käyttöiän.

– Vedeneristys ja ilmatiiviys ovat uusissa taloissa parempia, mikä vähentää kosteus- ja sisäilmaongelmien riskiä, Eetu toteaa.

Vähemmän yllätyksiä rakenteissa
Uuden talon rakentamisessa vältät vanhojen rakenteiden aiheuttamat yllätykset, kuten lahovauriot tai vanhojen putkistojen ongelmat. Voit olla varma, että kaikki rakenteet ovat kunnossa alusta alkaen.

– Toisaalta rakentaessa yllätyksiä voi tulla maaperän, kaavoituksen ja aikataulujen kanssa, Eetu huomauttaa. Ja aina toisinaan myös rakentajille sattuu virheitä. Täysin yllätyksetöntä uudenkaan rakentaminen ei siis ole.

Lue myös: Kannattaako valesokkeli korjata?

kylpyhuoneen suunnittelu 3

MIINUKSET

Korkeat kustannukset
Uuden talon rakentaminen on kallista, erityisesti nykyisessä rakennusalan tilanteessa.

– Rakennuskustannukset voivat olla merkittävästi korkeammat kuin remontointikustannukset. On se uuden rakentaminen kallista tänä päivänä, Eetu toteaa. Puhumattakaan siitä, että uutta rakentaessa voi joutua maksamaan lisäksi vuokrakuluja tai edellistä asuntolainaa. 

– Itse olin kahden asunnon loukussa kaksi vuotta, kun lähdettiin uutta rakentamaan. Tämä voi tuoda osaltaan melkoisesti lisäkustannuksia, Eetu huomauttaa.

Pitkä aikataulu
Uuden talon rakentaminen vie aikaa suunnittelusta valmiiseen rakennukseen. Tämä voi olla haastavaa, jos tarvitset uutta tilaa nopeasti.

– Jos esimerkiksi perheen kasvun myötä tarvitaan lisää tilaa, voi huonejärjestyksen muuttaminen remontilla olla nopeampaa ja kustannustehokkaampaa.

Sijainti
Uuden talon rakentaminen vaatii sopivan tontin löytymistä. Jos olet kiintynyt nykyiseen asuinpaikkaasi, uuden talon rakentaminen voi tarkoittaa muuttoa kauemmas.

– Vanhan talon remontointi takaa ainakin rakkaan asuinympäristön säilymisen.

Jos olet harkinnut remontointia, nyt on erinomainen hetki ryhtyä toimeen.  Aloita kurkistamalla, kuinka remontti sujuu Violetin tiimin kanssa. Ota yhteyttä tai lue lisää remonteistamme! Violetti tiimimme on valmiina auttamaan sinua kaikissa remonttitarpeissasi, aina kunnolla tekemisen meiningillä.💜


Tiesitkö, että saat kauttamme kätevästi myös remonttirahoituksen?

 

Remontin rahoitus hoituu kauttamme OP:n rahoituksella

Täyden palvelun remonttiyrityksenä tarjoamme myös remontin rahoituksen kätevästi kauttamme! Oli kyseessä oman kodin remontista, vesivahingon korjaustöistä tai vaikkapa mökin kunnostamisesta, voit nyt hakea kauttamme tarpeisiisi sopivaa remonttirahoitusta aina 50 000 € asti.