Jokaisella on oikeus koulunkäyntiin terveessä rakennuksessa

Jokaisella on oikeus koulunkäyntiin terveessä rakennuksessa

Kalenteri kääntyy pian jo lokakuulle ja koululaiset ympäri Suomen ovat palanneet opintielle. Huolta herättää kuitenkin se, että kosteus- ja homeongelmat piinaavat satoja kouluja ja päiväkoteja. Mistä ne johtuvat, millaisia oireita niistä koituu ja kuinka ongelma ratkaistaan?

KOSTEUS- JA HOMEONGELMIEN SYYT, TAUSTAT JA VAIKUTUKSET

Monet suomalaiset koulut on rakennettu lähes 70 vuotta sitten ja ikä tekee rakennuksille tehtävänsä. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan vuonna 2012 teettämän ”Rakennusten home- ja kosteusongelmat” -tutkimuksen mukaan 12-18%:ssa Suomen kouluista ja päiväkodeista esiintyy merkittäviä kosteus- ja homevaurioita. Niiden taustalla on mm. puutteita työmaan kosteudenhallinnassa, kunnossapidon laiminlyöntiä, riskejä sisältäviä suunnitteluratkaisuja, virheitä työmaatoteutuksissa ja rakenteiden luonnollinen kuluminen.

Kosteus- ja homevauriot ovat myös yksi suurimmista syistä sisäilmaongelmiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimassa tutkimuksessa selvisi, että huono sisäilma, lämpötila ja kosteusvauriot aiheuttivat mm. erilaisia ylähengitysteiden oireita, päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia, jotka heikensivät oppimistuloksia ja lisäsivät poissaoloja. Kolmen maan välillä tehty tutkimus kosteus- ja homeongelmien vaikutuksesta oppilaiden hengityselimistöön puolestaan paljasti, että 6-12 vuotiailla kosteus- ja homeongelmaisessa koulussa opiskelevilla suomalaislapsilla oli huomattavasti enemmän yskää ja vinkuva hengitystä sekä näistä johtuvia koulupoissaoloja, kuin tutkimuksessa mukana olleilla Espanjalla ja Hollannilla.

KUINKA ONGELMA RATKAISTAAN?

On selvää, että kosteus- ja homeongelmien kanssa painivat koulut ja päiväkodit ovat koko Suomen yhteinen huolenaihe. Me VV-Kuivauksella olemme sitä mieltä, että jokaisella tulisi olla oikeus koulunkäyntiin terveessä rakennuksessa. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan toteudu ja Eduskunnan tarkastusvaliokunnan teettämä tutkimus arvioikin, että kosteus- ja homevauriot paitsi sairastuttavat ihmisiä, tulevat myös kalliiksi, sillä niihin liittyvien terveyshaittojen vuosikustannusten arvioidaan olevan jopa 450 miljoonaa euroa.

Paras ratkaisu on tehdä vaurioituneihin tiloihin perusteellinen kosteuskartoitus, jonka perusteella vaadittavat toimenpiteet kuten purkutyöt, rakenteiden koneellinen kuivaus ja korjausrakentaminen toteutetaan ammattilaisten toimesta.. Me autamme palauttamaan niin kodit kuin koulut ennalleen ja rakentamaan turvallisia ja terveellisiä asumis-, oppimis- ja työskentely-ympäristöjä jokaiselle suomalaiselle – kunnolla tekemisen meiningillä!

Turvallista alkavaa kouluvuotta jokaiselle!


Lue lisää palveluistamme.
Tutustu avoimiin työpaikkoihin ja hae!
Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa.