23 helmi Jäätyneet putket muodostavat vesivahinkoriskin – näin ehkäiset jäätymisestä johtuvan vesivahingon
Pakkaskausi alkaa yleensä tammikuussa ja jatkuu maaliskuuhun. Viimeisimmät leudot talvet ovat pelastaneet monilta vahingoilta, mutta jäätymisestä johtuvia vesivahinkoja voidaan ehkäistä myös pakkasten paukkuessa. “Riskejä aiheuttavat erityisesti peruslämmön laskeminen liian alas paikoista, joissa ei oleskella. Siinä käy usein hullusti”, vesivahinkosaneerausten pitkän linjan asiantuntija Timo Tammela toteaa. Nyt hän kertoo pahimmat riskit ja parhaat vinkit jäätymisen ennaltaehkäisyyn!
Kun pakkaset hellittävät, on kriittisin hetki
Kriittisin hetki putkien kannalta on silloin, kun kireä pakkanen lauhtuu nopeasti suojakelin puolelle. Kovilla pakkasilla putki jäätyy, jolloin putki halkee jäätymiskohdasta. Pakkasen lauhtuessa jäätynyt putki sulaa ja alkaa vuotamaan. Tämän seurauksena vettä voi päästä valumaan putkesta rakennuksen rakenteisiin.
– Viime vuosina putket ovat säästyneet pahimmalta leutojen talvien ansiosta, mutta jäätymisiä tulee vastaan aina toisinaan, Tammela kertoo.
Putken materiaalilla ei ole merkitystä vesivahinkojen kohdalla, sillä kaikki putket halkeavat melko samalla tavalla. Vaarassa ovat erityisesti vanhempien omakotitalojen putket, jotka on pinta-asennettu ja kulkevat huonetilan pinnassa lähellä ovia tai painovoimaisen ilmastoinnin ilmastointiventtiilejä. Myös autotallin lattialämmitys on arka paikka ja yleinen jäätymisperäinen vesivahinko taloissa.
– Kun pudotetaan lattialämmityksen määrää esimerkiksi säästösyistä, ei välttämättä tarvitse tulla kuin muutaman asteen lasku ulkoilmassa, kun putket ovat jo jäässä. Vaikka energiaa halutaan säästää, sitä ei kannata tehdä tässä kohdassa, Tammela varoittaa.
Lue myös: Kun vesivahinko syntyy, perusteellinen kuivaus on kaiken a ja o
Jäätyneestä putkesta aiheutunut vesivahinko vaatii harvoin suurta saneerausta
Tammela arvioi, että jäätymisistä johtuvat vahingot ovat tulevaisuudessa yleistymässä. Taustalla on lämmityksen laskeminen ekologisista ja taloudellisista syistä sekä toisaalta yhä vaihtelevammat sääolot, jolloin lämpötila vaihtelee useammin nollan molemmin puolin talvikaudella. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että jäätymisestä johtuva vahinko huomataan yleensä heti, jolloin vältytään suuremmilta vesivahingoilta.
– Yleensä tällainen vahinko ei ehdi tekemään muuta kuin kosteusvaurion. Kun rakenteissa on puhdasta, kirkasta vettä, eikä se ole ehtinyt muhia seinän sisässä ja aiheuttanut kasvustoja, on vahinko helppo korjata. Vältytään laajamittaisilta sisäilmasaneerauksilta, Tammela kertoo.
Kesämökit ovat oma lukunsa, sillä ne seisovat talvet pitkään omissa oloissaan. Kannattaakin muistaa laittaa koko linja pois käytöstä tontin sulusta, ei pelkästään mittarin kohdalta. Mieleenpainuvimmat tapaukset Tammela on nähnyt juuri kesämökeillä. Esimerkiksi vanhan tuulettuvan alapohjan kivijalassa oleviin tuuletusaukkoihin syntyi isoja vesipatsaita.
– Joka reiästä oli tullut vesipatsaita. Näky oli vaikuttava, mutta se näytti pahemmalta kuin vahinko loppujen lopuksi oli. Kun on tuulettuva tila, ei tule suurta vahinkoa ja selvittiin kuivattamisella ja lattioiden korjaamisella. Käytännössä kesämökkien kohdalla korjataan yleensä koko lattia. Koska pinta-ala on yleensä melko pieni, leviävät pienemmätkin vesivahingot koko huoneen alueelle, Tammela kertaa.
Lue myös: Sähkön hinta mietityttää – paljonko kuivaus kuluttaa sähköä ja kuka sen maksaa?
Näin ehkäiset jäätymisestä aiheutuvan vahingon
Panosta tiloihin, joissa ei oleskella
Ihmiset kiinnittävät harvoin huomiota tiloihin, joissa eivät oleskele. Näiden lämmittämiseen tulisi kuitenkin panostaa, jos tilassa kulkee vesiputkia: Vaarana on, että asumattomien tilojen lämmitys laiminlyödään, ja jäätymisestä vaurioitunut putki ehtii valuttaa vettä tilaan aiheuttaen laajan kosteusvaurion. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi autotallit – tätä ei moni tule huomioineeksi! Nyrkkisääntönä voikin pitää viisautta, että energian säästäminen väärästä paikasta ei kannata.
Huomioi ulkoseinällä sijaitseva lämmönjakohuone
Lämmönjakohuone on erittäin altis jäätymiselle, jos se sijaitsee perinteiseen tapaan ulkoseinässä. Tämänkin tilan lämpötila on hyvä pitää tarpeeksi korkeana, etteivät putket pääse jäätymään.
Suojaa painovoimaisen ilmastoinnin venttiilit
Vanhemmissa taloissa ilmastointi on toteutettu painovoiman avulla. Näissä taloissa ulkoseinien venttiilien sulkeminen ja suojaaminen ehkäisee putkien jäätymistä.
Muista sulkea varastojen, lämmönjakohuoneen ja autotallin ulko-ovet pakkasilla
Koneellinen ilmastointi on vähentänyt ilmastointiventtiileistä johtuvaa putkien jäätymistä, mutta myös uusissa taloissa käy toisinaan vahinkoja: Vaikka ovien sulkeminen kuulostaa höpsöltä neuvolta, johtuu oviaukkojen läheisyydessä sijaitsevien putkien jäätyminen yleensä raolleen jääneestä ovesta. Siksi erityisesti tiukoilla pakkasilla on hyvä tarkistaa ulko-ovet esimerkiksi lasten jäljiltä.
Tarkista putket lauhtumisen aikaan
Jäätymisestä rikkoontuneet putket huomataan silloin, kun pakkanen lauhtuu ja vesi pääsee valumaan. Putket kannattaakin tarkistaa erityisesti kovien pakkasjaksojen aikana.
Tarkista, että kasteluletku ei ole unohtunut kiinni vesipostiin
Syksyn ensimmäisiä jäätymiseen liittyviä ilmiöitä ovat vesipostiin unohtuneen kasteluletkun aiheuttamat vauriot. Jos kasteluletku on unohtunut kiinni vesipostiin, ei vesi pääse tyhjenemään postista, vaan vesi jäätyy seinän sisällä. Tämä voi aiheuttaa halkeaman, ja vesi alkaa valua seinän sisällä. Pahimmat tapaukset syntyvät, kun vesiposti unohtuu sulkea, ja vesi ehtii valua seinän sisään pitkään. Muista siis irrottaa letku vesipostista ja sulkea vesiposti syksyisin!
Me VV-Kuivauksella korjaamme niin pienen kuin isonkin vesivahingon alusta loppuun kunnolla tekemisen meiningillä. Tutustu palveluumme: Vesivahingon kuivaus ja korjaus 💜