Työnjohtajan uratarina: timpurista rakennusalan huippujoukkueen työnjohtajaksi

Työnjohtajan uratarina: timpurista rakennusalan huippujoukkueen työnjohtajaksi

Työnjohtajamme Matti Vuorio päätti jo ammattikoulussa tähtäävänsä VV-Kuivauksen työnjohtajaksi. Millaista työnjohtajan arki VV-Kuivauksella sitten on? Lue Matin tarina!

Rakennusinsinööri Matti Vuorio kaipasi timpurivuosiensa jälkeen uudenlaisia haasteita ja monipuolisempaa työnkuvaa. VV-Kuivaukselle työllistyminen kuului Vuorion urasuunnitelmaan jo koulun penkissä:

– Olin kuullut VV-Kuivauksesta paljon hyvää ja ajatus tänne työnjohtajaksi hakemisesta kehittyi jo ammattikorkeakoulussa. Ammattikoulussa hain työharjoitteluun pienehköön rakennusyritykseen, jossa työskentelin harjoittelun jälkeen vuosia timpurina ja insinööriksi valmistuttua myös vastaavana mestarina. Kun haasteet sitten alkoivat loppua, sain tilaisuuden hakea VV-Kuivaukselle. Päivääkään en ole katunut.

Työnjohtaja on rakennusalan kokenut ammattilainen ja tarkka ihmistuntija

Työmaauran jälkeen työnjohtajan toimistotyö vaati totuttelua, mutta Vuorio huomasi pian työpäivien olevan hyvin vaihtelevia. Päivät kuluvat rakennusprojekteja juoksuttaessa, tilauksia tehdessä, aikatauluttaessa sekä työmaakäynneillä. Työ on itsenäistä ja vastuullista, mutta silti hyvin sosiaalista. Iso osa työstä on yhteistyötä asiakkaiden kanssa:

– Työ edellyttää hyviä sosiaalisia taitoja. Vahinkosaneerausalalla on tärkeää osata käsitellä monenlaisia asiakastilanteita. Esimerkiksi vesivahingon sattuessa asiakkaalla voi olla kova hätä saada meidät paikalle nopeammin kuin on edes mahdollista. Tällöin asiakas pitää rauhoitella ja vakuuttaa siitä, että homma on hoidossa.

VV-Kuivauksella on aina tukea saatavilla, sillä työkaverit ja työnjohto muodostavat tiiviin yhteisön:

– Täällä on aina vertaistukea saatavilla, sillä meitä työnjohtajia on paljon ja koko firman joukkuehenki on hyvä. Vaikka kaikilla on omat työmaansa, asioita käsitellään yhdessä. Apua ja tukea löytyy kuitenkin aina.

Vastuun ja vapauden tasapaino

Vaihtuvat työmaat ja asiakkaiden moninaiset ongelmatilanteet takaavat sen, että työnjohtajan työ on monipuolista. VV-Kuivaus on vakuuttanut Vuorion vastuun ja vapauden tasapainolla:

– VV-Kuivauksella hommat hoidetaan kunnolla ja vakavissaan, mutta rennosti. Täällä jaetaan kovaa luottoa ilman, että niskaan hengitettäisiin. Rima on kuitenkin korkealla, sillä täällä pitää oikeasti tietää ja osata hommansa. Rakennusalalla isoilla työmailla voi ikään kuin hukkua joukkoon, mutta täällä ei. Jokaisella on vastuuta ja jokainen kehittyy varmasti niin halutessaan.

Vuorion mielestä VV-Kuivauksen vahvuus löytyy tiimin yhteistyöstä. Työnjohtajan työssä yhtä tärkeää kuin osaaminen on myös sen rajojen tunnistaminen. Kukaan ei ole toistaan parempi:

“Vaikka kaikilla on omat työmaansa,
asioita käsitellään yhdessä.”

– Työnjohtajalta pitää löytyä nöyryyttä käyttää tarvittaessa suunnitteluun ja ongelmanratkaisuun meidän purkutyöntekijöiden ja timpureiden apua. Meiltä löytyy valtavan suuri tietotaito kentältä ja sieltä saa monesti sellaisia huomiota, jotka eivät itsellä olisi käyneetkään mielessä.

Kotiinlähdön aikana vertaistuki ja hiotut prosessit auttavat jättämään haastavimmatkin työasiat työpöydälle. Vuorion mielestä vapaa-ajan vaaliminen erottaa VV-Kuivauksen monista muista alan työnantajista:

– Toisin kuin muissa rakennusalan firmoissa, täällä ei ole virka-ajan jälkeen enää työvelvollisuuksia. Minulla on esimerkiksi oma talonrakennusprojekti meneillään, joten voin luottaa työn edistyvän varmasti, kun työ on säännöllistä.

Työ- ja vapaa-ajan erottaminen auttaa pitämään huolta omasta jaksamisesta, mutta suuri merkitys on myös työn järjestelyllä. Vuorion mukaan VV-Kuivauksella onnistuminen on tehty helpoksi:

– Täällä tiedän varmasti, mitä omaan työnkuvaani kuuluu, miten projekti viedään alusta loppuun ja kuinka mun pitää toimia. Työnjohtajan pestiin siirtyminen olikin kuin olisi istunut valmiiseen pöytään, sillä työn prosessit ja ohjeistukset oli suunniteltu viimeisen päälle hyvin. Uuden oppii nopeasti, kun on annettu mahdollisuudet onnistua.

Työnjohtajan tärkeimmät työvälineet:

  • Rakennusalan koulutus ja työkokemus: Pitää tietää, mistä puhuu!
  • Tunnollisuus ja ammattiylpeys: Oman, tiimin ja koko yrityksen työn taso pitää pitää korkeana.
  • Sosiaaliset taidot ja asiakaspalveluluonne: Joustavuus ja halu ymmärtää ovat äärimmäisen tärkeitä työssä ominaisuuksia näin ihmisläheisessä työssä, josta suurin osa on tiimityöskentelyä.

Haaveiletko työnjohtajan pestistä rakennusalan huippujoukkueessa? Etsit työtä sitten nyt tai myöhemmin, ota yhteyttä ja jutellaan! Etsimme aina kunnolla tekemisen meiningillä varustettuja osaajia, joten ilmianna itsesi. Tehdään Suomesta yhdessä turvallisten kotien maa.

Sinua voisi kiinnostaa myös:
> Rakennusmiehen uratarina: käsillä tekeminen johdatti rakennusalan monitaituriksi