Tiesitkö tämän asbestista?

Tiesitkö tämän asbestista?

Moni osaa jo yhdistää asbestin rakentamiseen ja terveyshaittoihin, mutta mitä se todellisuudessa on ja mitä se aiheuttaa? Jos se on vaarallista, miksi sitä on ylipäätään käytetty? Kutakuinkin 25 vuotta sitten asbestin käyttäminen rakentamisessa kiellettiin lailla ja vuonna 2016 voimaan tulleen asbestilain mukaan ennen vuotta 1994 rakennettuihin kohteisiin on purettavien rakenteiden osalta tehtävä asbestikartoitus ennen remontin aloittamista.

ASBESTI: MIKÄ, MIKSI JA MITEN PÄÄSEE EROON?

Mitä on asbesti ja mihin sitä käytetään?

Asbesti on yhteisnimitys kuitumineraaleille, joilla on erinäisiä ominaisuuksia, kuten hyvä palonkestävyys sekä kyky eristää lämpöä ja sähköä. Siksi sitä onkin käytetty vaikka ja missä aina lattiasta kattoon: eristeissä, tasoitteissa, kiinnitys- ja saumauslaasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, ilmastointikanavissa, muovimatoissa, kaakeleissa, vinyylilaatoissa, ovissa, sekä vesikatto- ja julkisivumateriaaleissa – lista on pitkä. Arvioiden mukaan jopa 2,2 miljoonassa suomalaisessa kodissa on käytetty asbestia rakennusvaiheessa.

Miksi asbesti on vaarallista?

Ehjänä tuotteena asbesti ei ole vaarallista, mutta sen rikkoutuessa purkutöissä tai vanhuuttaan hapertuessa asbestipöly leviää helposti ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita ja sairauksia hengityselimistössä. Erityisen ikävän asbestialtistuksesta tekee se, ettei kerran sisään hengitetty asbesti poistu kehosta luonnollisesti, vaan kertyy hengityselimiin ja aiheuttaa sairauksia vielä pitkään altistumisen jälkeen. Pölyävä asbesti sairastuttaakin arviolta tuhat suomalaista vuodessa, kun sille altistutaan erityisesti omatoimisten purkutöiden ja remonttien yhteydessä.

Jos se kerran on vaarallista, miksi sitä on käytetty? 

Asbestin terveyshaitat havaittiin vasta viiveellä pitkän ajan jälkeen, joten erityisesti 1920-1990 välillä tehdyissä remonteissa ja rakennuksissa asbestia käytettiin surutta. Vuoden 1994 jälkeen asbestia ei ole saanut enää käyttää.

Milloin asbestikartoitus on tehtävä?

Kun kyseessä on ennen vuotta 1994 rakennettu talo, asbestikartoitus on tehtävä esimerkiksi, jos suunnittelet…

  • kylpyhuone- tai keittiöremonttia 
  • julkisivu- tai parvekesaneerausta
  • muovimaton poistamista
  • rakenteiden purkamista
  • seinien tapetointia. 

Oletko epävarma tarvitsetko lain mukaan asbestikartoituksen? Soita meille niin mietitään yhdessä! Asbestikartoitus edellyttää asiantuntemusta ja asbestiin perehtymistä. Me teemme luotettavan asbestikartoituksen muutamassa tunnissa. Vastaukset näytteistä saadaan jo seuraavan työpäivän aikana ja valmis raportti on asiakkaalla kahden työpäivän kuluessa. Ei siis kannata kärvistellä epävarmuudessa, kun mielenrauhan voi saada näin helposti.

MITÄ TEHDÄ, JOS ASUNNOSTA LÖYTYY ASBESTIA?

Asbestilöytö tehdään usein remontin yhteydessä ja on tärkeää suhtautua siihen vakavasti. Mikäli asut taloyhtiössä, ole ensimmäisenä yhteydessä isännöitsijään ja tiedustele, onko taloyhtiössä mahdollisesti tehty asbestikartoitusta tai kenelle sen kustannukset kuuluvat. Mikäli asbestia löytyy, purku tehdään asbestipurkutyönä Aluehallintoviraston Työsuojeluhallinnon ohjeen mukaan. Asbestipurkutyön saa suorittaa vain asbestipurkutyöluparekisterissä oleva yritys kuten VV-Kuivaus. Siihen tarvitaan myös työsuojeluviranomaisen lupa eli valtuutus. Valitsemalla kumppanin, joka tekee sekä kartoituksen että purkutyön vältyt turhilta yllätyksiltä.

Lue lisää aiemmasta blogistamme klikkaamalla tästä!

Kirjoitimme myös maksuttoman “Pelko pois, näin selvitä asbestista” -oppaan, jossa kerromme..

  • Mitä ottaa huomioon, jos suunnittelet remonttia ennen vuotta 1994 rakennettuun kohteeseen?
  • Kuinka valitset luotettavan kumppanin asbestinpurkuun?
  • Miten luotettava asbestikartoitus tehdään?

Lue lisää ja lataa maksuton opas suoraan itsellesi tästä!

Ota siis asbesti vakavasti, mutta älä anna sen liikaa pelotella. Me rauhoitamme mielesi ja palautamme kotisi ennalleen! 


Lue lisää palveluistamme.
Tutustu avoimiin työpaikkoihin ja hae!
Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa.