Mitä tehdä, jos asunnosta löytyy asbestia?

Mitä tehdä, jos asunnosta löytyy asbestia?

Tiesitkö, että asbestia löytyy 2,2 miljoonasta suomalaisesta kodista ja se sairastuttaa noin tuhat suomalaista vuodessa? Ei siis mikään ihme, jos asbesti herättää pelkoa, huolta ja epävarmuutta. Mistä asbestissa on kyse ja kuinka siitä pääsee eroon? Lue, niin kerromme!

MITÄ ASBESTI ON?

Asbesti on ohutta, kemiaalisesti ja mekaanisesti kestävää kuitua. Asbestia on käytetty paljon esim. seinä- ja kattolevyissä, lattialaatoissa, tasoitteissa ja putkien lämmöneritysmassoissa. Asbestista irtoavaa asbestipölyä on mahdotonta havaita paljain silmin ja se kulkeutuu hengitettäessä keuhkoihin. Asbestin pitkäaikainen hengittäminen voikin aiheuttaa vakavia terveysongelmia, jonka vuoksi sen käyttö kiellettiin Suomessa kokonaan vuonna 1994.

Uusi asbestilaki tuli voimaan vuonna 2016 ja sen mukaan ennen vuotta 1994 rakennettuihin kohteisiin on purettavien rakenteiden osalta tehtävä asbestikartoitus remontin yhteydessä. Jos asbestikartoituksessa löytyy asbestia, purku tehdään asbestipurkutyönä Aluehallintoviraston Työsuojeluhallinnon ohjeen mukaan. Asbestipurkutyön saa suorittaa vain asbestipurkutyöluparekisterissä oleva yritys kuten VV-Kuivaus. Asbestinpurku kannattaa siis suosiolla jättää ammattilaisten vastuulle!

MITEN ASBESTISTA PÄÄSEE EROON?

Asbestilöytö tehdään usein remontin yhteydessä ja on tärkeää suhtautua siihen vakavasti. Remonttia suunnitellessa kiinteistön omistajan tai taloyhtiön isännöitsijän vastuulla on huomioida vuonna 2016 tulleen asbestilain vaatimukset, teettää tarvittaessa asbestikartoitus ja valita asbestinpurkuun yritys, jolla on asbestinpurkutyölupa.

Kirjoitimme maksuttoman “Pelko pois, näin selvitä asbestista” -oppaan, jossa kerromme..

  • Mitä ottaa huomioon, jos suunnittelet remonttia ennen vuotta 1994 rakennettuun kohteeseen ja millaisia vastuita isännöitsijällä ja asunnon omistajalla on?
  • Kuinka valitset luotettavan kumppanin asbestinpurkuun?
  • Miten luotettava asbestikartoitus tehdään?

Lataa maksuton opas suoraan itsellesi tästä!

Ota siis asbesti vakavasti, mutta älä anna sen liikaa pelotella. Me palautamme kotisi ennalleen!


Lue lisää palveluistamme.
Tutustu avoimiin työpaikkoihin ja hae!
Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa.