Kaikki, mitä sinun tulee tietää valesokkelista

Kaikki, mitä sinun tulee tietää valesokkelista

Valesokkeli on rakenne, jossa talo näyttää seisovan sokkelin päällä, mutta tosiasiassa talon puiset runkorakenteet ovat maan tasolla tai jopa sen alapuolella. Valesokkelia käytettiin yleisesti pien- ja rivitaloissa 1960-luvulta 1990-luvun alkuun, kunnes se määriteltiin riskirakenteeksi. Riskirakenne tarkoittaa rakennetta, joka altistaa talon esimerkiksi kosteusvaurioille. Samaan sarjaan valesokkelin kanssa kuuluu esimerkiksi tasakatto. Kokosimme ylös yleisimmät kysymykset valesokkeliin liittyen ja kerromme myös, kuinka palautamme kodin ennalleen!

Miksi valesokkeli on riskirakenne?

Valesokkeli on riskirakenne, sillä se altistaa talon pohjan kosteusvaurioille. Talon puisten rakenteiden ollessa maan tasolla tai jopa sen alapuolella, maasta siirtyy helposti kosteutta rakenteisiin kapillaari-ilmiön avulla. Kapillaari-ilmiö on fysikaalinen ilmiö, joka tarkoittaa kosteuden nousemista huokoista rakennetta pitkin painovoiman vastaisesti ylöspäin.

Valesokkelitaloissa salaojituksen kanssa on oltava tarkkana, sillä jollei vesi valu ojituksia pitkin poispäin rakennuksesta, lisää se entisestään kosteusvaurioiden riskiä. Valesokkeli ei kuitenkaan aina ole tuhoon tuomittu rakenne, vaan se voi olla ihan toimivakin ratkaisu mikäli se on rakennettu kuivalle maalle, salaojitus on hoidettu hyvin, talon sisältä ei pääse kosteutta rakenteisiin ja sadevedet virtaavat poispäin talosta.

Miksi tällaisia rakenteita sitten käytettiin?

Valesokkelia suosittiin erityisesti sen lämmöneristysominaisuuksien ja esteettömyyden takia: valesokkelitalossa kynnys on maan tasolla. Vasta käytön myötä huomattiin valesokkelista koituneet ongelmat, jonka jälkeen rakennetta ei enää käytetty.

valesokkelin korjaus
Termotuotteen avulla valesokkeli korjataan nopeasti ja turvallisesti.

Miten valesokkelin tunnistaa? Entä sen tuomat ongelmat?

Valesokkeli on jo nimeltään hyvin kuvaava: se näyttää siltä, että talo olisi rakennettu betoniperustusten päälle. Tosiasiassa talo on kuitenkin rakennettu suoraan maan päälle ja pahimmassa tapauksessa sen puiset rakenteet menevät jopa maan pinnan alapuolelle. Valesokkelin tunnistaa parhaiten oven kohdalta: mikäli talon ovi on maan korkeudella ja sokkelin reuna ulottuu korkeammalle kuin oven alareuna, kyseessä on todennäköisesti valesokkeli.

Valesokkelin aiheuttamat ongelmat liittyvät kosteuteen, joka voi olla peräisin talon sisältä, maaperästä tai ulkopuolelta. Tulipa kosteus mistä tahansa, kannattaa kosteusvauriota epäillä viimeistään silloin, kun kotona on kellarimainen, tunkkainen haju, asukkaat ovat usein sairaana, saavat hengitystieoireita tai ovat hyvin allergisia tai yliherkkiä ärsykkeille. Pitkälle edennyt ja ilmeinen kosteusvaurio voi erottua myös silmämääräisesti tutkailemalla talon rakenteita. Valesokkelin kätkemät ongelmat selviävät parhaiten, kun ammattilaiset tekevät perusteellisen katsauksen rakenteisiin.

Talossamme on valesokkeli! Miten taata kodin turvallisuus ja terveellisyys?

Valesokkelitalo voi aivan hyvin olla toimiva koti. On kuitenkin suositeltavaa teettää kosteuskartoitus rakenteille ja tarvittaessa korjata sekä mahdollisuuksien mukaan ehkäistä kosteusvauriot. Tavallisin tapa parantaa valesokkelitalon terveellisyyttä on korvata puisia rakenteita synteettisillä materiaaleilla, jotka suojaavat kotia kosteusvaurioilta.

Me VV-Kuivauksella olemme todenneet parhaaksi ratkaisuksi Termotuotteen, jolla vaurioituneet puurakenteet korjataan nopeasti ja turvallisesti. Lue lisää Termotuotteesta ja siitä, miksi se on paras ratkaisu valesokkelin korjaamiseen!


Lue lisää palveluistamme.
Tutustu avoimiin työpaikkoihin ja hae!
Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa.